Fotoglosy z Korejského poloostrova 11. (O podnebí a čtyřech ročních obdobích)

Verze pro tisk |

Marcela Meidiger pochází z Nového Boru, ale po revoluci odešla do světa živit se jako učitelka francouzštiny. Pobyla v Mexiku a USA. Nyní už více než půl roku působí v Jižní Koreji.

1.  Korea leží jen o něco málo jižněji (40°s.š.) než naše republika (50°s.š.). Proto se krajina a podnebí podobají těm, které známe ze střední Evropy. Tak jako v Evropě, tak i v Jižní Koreji se střídají čtyři roční období, ale rozdíly mezi nimi jsou daleko výraznější než u nás. Jaro je slunné a vzduch čerstvý a suchý. Zima je studená, dokonce i občas mrzne, a léto deštivé, vlhké a horké.

2. Korejské jaro začíná v polovině března častými přeháňkami a větrem, který přináší  jemný písek z pouště Gobi. Několik písečných bouří jsme letos na jaře zažili, jednu z nich na  západním pobřeží. Jemný nažloutlý prach vytváří clonu, kterou slunce stěží proniká. Prach není cítit, snadno se dýchá, ale  Korejci doporučují nosit  roušku s filtrem, protože prach může obsahovat průmyslová znečištění z Číny.

 3. V polovině dubna se oteplí (teplota  příjemná, mezi 18 a 24°C), nebe je vysoké a nádherně modré.  Celý poloostrov rozkvete, divoké sakury, kamélie a azalky voní, a miliony pilných včel a romantických Korejců vyrazí do přírody.

4. Koncem června se oteplí, a v červenci začne pršet. Během července a srpna spadne 60% ročních srážek.  Prudké monzunové deště, v korejštině zvané džangma, trvají často tři nebo čtyři dny, vloni v létě prý pršelo bez přestávky dva týdny.  Každé léto se kolem pobřeží přežene několik tornád, ale u nás ve vnitrozemí se jejich vliv projeví jen silným větrem a několikadenním deštěm.

5.  V srpnu prší méně, ale zato nastane dusné vlhké vedro (30°C a 100% vlhkost). Příroda se zelená, vše roste doslova před očima. Je tak vlhko, že bez klimatizace by se zdi bytu pokryly plísní, a všechny elektrospotřebiče a počítače by zrezivěly. Kromě účinné klimatizace je nutné v bytě rozmístit krabice s látkou pohlcující vlhkost ze vzduchu, a do zásuvek s oblečením sáčky s podobnou chemikálií.

6. Díky monzunovým dešťům se na Korejském poloostrově může pěstovat rýže. Sází se v druhé polovině května do vodou zaplavených terasovitých polí, a sklízí se v říjnu,   někde ručně, a jinde pomocí sázecího stroje.

7. Na otázku, které roční období mají nejraději, Korejci odpovídají bez váhání: podzim. Je krátký, trvá od konce září do listopadu. Čerstvý průzračný vzduch, azurové nebe a žluté a červené podzimní listí dělají z podzimu překrásnou sezónu hýřící barvami.

8. Strom, na který jsou Korejci moc hrdí, je gingo biloba. Jeho nádherně zlaté listy zdobí korejský podzim, aleje kolem silnic září jako slunce.

9. Pro Korejce je podzim obdobím výšlapů do hor. Obují značkové pohorky, oblečou se sportovně podle poslední módy, do baťůžku dají termosku, krabici s piknikem, a poslední model skládací turistické hole. Vyrážejí do hor ve skupině, tváří se sportovně, berou péči o své zdraví velmi vážně.

10. Zima začíná na konci listopadu a trvá až do začátku března. Suchý ledový vítr vane ze Sibiře a v lednu rtuť teploměru klesá pod nulu.  Sněží často, ale ve městě tenká sněhová pokrývka vydrží jen několik dní. První sníh vloni napadl už v listopadu. Takhle vypadal z našeho okna.

11. V prosinci nás zastihla vánice v budhistickém klašteře Bongamsa.

12. Korejské byty a domy jsou vybavené topením v podlaze, a spí se na tenké matraci na podlaze. V zimě je moc příjemné se ukládat do vyhřáté postele.

Nahoru