Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Kraj přispěje na jubilejní ročník sklářského sympozia v Novém Boru

Archiv

Naštěstí organizátorské veslo převzalo město Nový Bor, a tak se sklářští designéři a výtvarníci přece jen sejdou. Akce se uskuteční ve dnech 18.- 21. června a bude součástí tradičních Sklářských městských slavností, které budou mít své centrum na náměstí Míru.
 „Toto rozhodnutí se setkalo s příznivým ohlasem doma i světě. Důkazem budiž, že většina z oslovených sklářských výtvarníků a designérů již předběžně potvrdila účast.  Výběr výtvarníků byl v kompetenci výtvarné komise, ve které jsou zastoupeny všechny pořádající subjekty Ajeto Lindava, Egermann Nový Bor, Slávia Nový Bor, TGK Skalice u České Lípy a Vyšší odborná škola sklářská a SOŠ v Novém Boru. Výtvarníci tentokrát nebudou realizovat svá díla v provozech Crystalexu, takže bylo nutné při výběru zohlednit kapacitní a technické možnosti spolupořádajících firem. Přesto bude  do značné míry zachována koncepce a filozofie předchozích ročníků, tedy setkání sklářů, kteří během sympozia přímo vytvoří nová díla,“ uvedl místostarosta Nového Boru Stanislav Valdman.
Tradice sympozií začala v roce 1982 a trvala nerušeně v tříletých intervalech, tak má přece jen důstojné pokračování, i když trochu v jiné podobě. Význam setkání světových autorů si uvědomil i Liberecký kraj a ze svého rozpočtu uvolnil  na pořádání akce 150 tisíc korun.
 „Práci výtvarníků a jejich součinnost s týmy sklářských řemeslníků bude moci sledovat i veřejnost a výsledky budou představeny na výstavě, jejímž otevřením sympozium skončí,“ zve již nyní do města skla místostarosta Stanislav Valdman.


    
Mgr. Jiří Langer                                                     
                                                                                                                                 tiskový mluvčí
                                                                                                                                Libereckého kraje