Open Nový Bor

Verze pro tisk |

V sobotu 13. února byl v novoborském Grandhotelu Pražák zahájen premiérový ročník mezinárodního šachového turnaje Open Nový Bor.

Akci pořádají za podpory Města Nový Bor a společnosti Tchibo agentura AVE-KONTAKT s.r.o. a 1. Novoborský šachový klub. Záštitu nad turnajem převzal starosta Nového Boru Jindřich Mareš. Open Nový Bor je posledním, desátým, dílem série mezinárodních šachových turnajů Czech Tour 2009/2010 a nechybí zde tak ani prvních pět šachistů série, pro které je turnaj minimálně osmým podnikem v sezóně. Celkem 49 bodů nasbíral ruský senior Jevgenij Golcman, druhý Milan Šnorek z Jičína ztrácí 2,5 bodu.
 Hlavního devítikolového turnaje se účastní 80 hráčů z 12 zemí. Největším favoritem turnaje je německý mezinárodní mistr Sebastian Plischki, velkým konkurentem mu ale jistě bude i domácí odchovanec Jan Vrána, který v poslední době předvádí za Nový Bor skvělé výkony v 1. lize. Papírově nejlepším seniorem je celkově třetí nasazený Jevgenij Golcman, favoritkou mezi ženami je domácí Lucie Jínová, úřadující vicemistryně ČR.
 Po 2 odehraných kolech má většina favoritů povinné dva body, teď teprve začnou podle pravidel švýcarského systému bojovat mezi sebou. Ve třináctce stoprocentních najdeme jak některé domácí borce (Vrána, Boreš, Dalecký), tak třeba i Alexe Ter-Karapetijana z daleké Gruzie. Trpký start zatím prožívá ze spolufavoritů pouze pátý nasazený Bernd Baum z Německa, který doposud uhrál pouze jednu remízu.
 S výjimkou středečního dvoukola se hraje každý den jediná partie - až na poslední ranní kolo vždy od 16:00. Diváci mohou turnaj sledovat jak přímo na místě (vstup zdarma), tak i na internetu, kam jsou živě přenášeny nejlepší partie. 
 Pořadatelé se snaží účastníkům nabízet zajímavý program i ve volném čase. Nedělní dopoledne patřilo doprovodnému turnaji v rapid šachu (partie na 15 minut pro každého hráče), kde s náskokem celého bodu vyhrál favorizovaný IM Plischki před čtveřicí Jakovlev (EST), Vorobyov (UKR), Šnorek (CZE) a IM Kislov (RUS). Krásné šesté místo obsadila teprve čtrnáctiletá svěřenkyně mezinárodního mistra Kislova, Anna Strzelczyková z Polska.
 V pondělí se dvacítka šachistů vypravila na exkurzi do Ajeta, kde si na huti vyzkoušeli sklářské řemeslo, navštívili expozici Muzea moderního skla a poobědvali v jedinečné restauraci s výhledem přímo do sklářské hutě. Na turnaj rovněž dorazil přímo z Třince, kde pomáhal vybojovat další důležité body a uhájit vedení v soutěži, kapitán novoborského extraligového týmu, velmistr Marek Vokáč. Ten po celý den pomáhal účastníkům analyzovat jejich partie a odhaloval chyby v jejich hře. Velmistrovské lekce se setkaly s velkým zájmem.
 V úterý ráno dorazí do Grandhotelu Pražák téměř stovka žáků z celého kraje, aby zde odehráli krajské kolo přeboru škol v šachu. Hraje se ve třech kategoriích – 1. – 5. třída, 6. – 9. třída včetně víceletých gymnázií a střední školy.

 

Výsledky

Pořadí Czech Tour 2009/2010

On-line přenos partií

Novoborský šachový server s fotoreportážemi

 

        Viktor Novotný
        Ředitel turnaje

Nahoru