Open Nový Bor – Tisková zpráva č. 2

Verze pro tisk |

Mezinárodní šachový turnaj Open Nový Bor má za sebou již 2 třetiny, do sobotního vyvrcholení zbývají tři kola.

Osmdesátičlenné startovní pole složené z účastníků z 12 zemí svádí každý den tuhé boje, ve středu se konalo dokonce dvoukolo, které vyzkoušelo i kondici hráčů – soustředit se třeba dvě pětihodinové partie dá opravdu zabrat více, než by se mohlo na první pohled zdát.
 O cenový fond ve výši 30 000 Kč se bojuje na předních šachovnicích, kde se utkávají favorité turnaje. Mezinárodní mistr Sebastian Plischki z Německa, nasazená jednička turnaje, ztratil už bod a půl, když nejprve remizoval s místním Romanem Borešem a poté podlehl překvapení turnaje, Poláku Szablowskému, který je s 5,5 body na čele startovního pole. Medailové pozice drží za 5 bodů Francouz Maxime Marie a Němec Adam Hantak. Čtvrtá příčka patří domácímu Janu Vránovi, který má nejlepší pomocné hodnocení z šestice hráčů se 4,5 body.
 V úterní dopoledne ovládli Grandhotel Pražák studenti a žáci škol Libereckého kraje, kteří se zde utkali o postupy na republiková kola Přeboru škol v šachu. Úspěch nakonec zaznamenaly Gymnázium F. X. Šaldy Liberec a Gymnázium Česká Lípa v kategorii středních škol, ZŠ Vrchlického Liberec a Gymnázium Česká Lípa v kategorii 6. – 9. třídy a ZŠ Dr. Tyrše Česká Lípa v kategorii 1. – 5. tříd.
 Čtvrteční dopoledne patřilo doprovodnému bleskovému turnaji (5 minut na partii pro každého hráče), kterého se zúčastnil i velmistr Sergejev z Ukrajiny. Ten dokázal, že nejvyšší šachový titul mu nepatří náhodou, když vyhrál všech 11 partií. Pouze prvnímu velmistrovi podlehl stříbrný veterán Jevgenij Golcman z Ruska, s odstupem třetí skončil novoborský Jan Vrána. Turnaj navštívil místostarosta města Stanislav Valdman, který přislíbil účast i na sobotním závěrečném vyhlášení. Odpolední kolo pak zahajoval starosta města Jindřich Mareš, pod jehož záštitou se turnaj pořádá. Město Nový Bor patří spolu se společností Tchibo, která poskytuje účastníkům zdarma ochutnávku své kávy, k hlavním partnerům celé akce. Starosta ve své zdravici přislíbil pořadatelům turnaje podporu i do budoucna a vyslovil přání, aby se účastníci do Nového Boru vždy rádi vraceli. 
  S ubíhajícími koly se krátí i doprovodný program. Na čtvrteční večer je připraveno společné posezení zpestřené kytarovým vystoupením, v pátek je plánováno opakování úspěšné exkurze do sklárny Ajeto, kde si účastníci krom muzea moderního skla či galerie mohou prohlédnout i sklářskou výrobu přímo z restaurace a dokonce si i sami něco vyfouknout.

 

Výsledky

Pořadí Czech Tour 2009/2010

On-line přenos partií

Novoborský šachový server s fotoreportážemi z turnaje

 

        Viktor Novotný
        Ředitel turnaje

Nahoru